Az alábbi cikkben összegyűjtöttem pár tippet, hogy a szolgáltatást nyújtó vállalkozásod milyen online marketing eszközök közül tud válogatni! Mindegyik fajta egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, így álltalában ajánlott ezekből többet is alkalmaznod vagy akár az összeset! Napjainkban már az internet térhódítása nem is kérdéses és mivel ezt a cikket olvasod, így te is online szerzel információkat. A vállalkozásod esetében sincs ez másképp! Tegyük fel elromlik otthon a TV és szeretnél hívni egy szerelőt. Valószínűleg a Google-n fogsz rákeresni a környéken található TV szerelőkre. Mi van akkor, ha nem tudja a szerelő sem megjavítani? Nos akkor venned kell egyet, amire szintén rákeresel. Ebből adódóan a webáruház kinézete sem elhanyagolható, mert hamarabb veszi meg a vevő a TV-t ott, ahol esztétikus és főleg átlátható oldalon kell kiigazodnia keresgélés közben.

Weboldal készítés

 

Egy jól elkészített, esztétikus weboldal az üzlet ismertető jegyeivel, színéivel, formáival nagyon nagy segítség lehet számodra.  A weboldalon láthatja a vásárló, hogy milyen szolgáltatást/ szolgáltatásokat kínálsz. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy van pld: egy fodrász szalon. Az ügyfeled látni fogja, hogy te milyen fazonú hajakat készítesz, milyen festési technikáid vagy egyéb hajkezeléseid vannak. Fontos az elötte -utána kép is. Hiszen gondolj csak bele, hova mennél szívesebben? Persze, hogy oda ahol oda látod a fotókon az eredményt!  Az időpont foglalási opció is egy szuper ötlet a weboldaladon. Nagyon sok időt tudsz vele megspórolni.

 

A hírlevél megírása

A hírlevelek az úgynevezett „lead nutrition”, vagyis „érdeklődő-gondozás” eszköze, mert lehetővé teszik, hogy a felhasználók olyan ismeretekhez jussanak, amelyek tovább segíthetik őket a vásárlási folyamatban.

A hírlevelezés, mint csatorna alkalmas lehet a fodrászati újdonságok bemutatására vagy az üzlettel kapcsolatos aktuális hírek terjesztésére, legyen szó, akciókról, új termékek megjelenéséről vagy közelgő eseményekről. Például szálloda esetén lehet hírlevelet kiküldeni csomagajánlatokról vagy a megrendezésre kerülő eseményekről vagy az ügyfelek tájékoztatására is lehet alkalmazni.  Fodrász, Kozmetikus esetén az ügyfélnek az esedékes időpontja elött 1-2 nappalcélszerű kiküldeni egy emlékeztető üzenetet, mellé csatolhatsz a weboldalról blogbejegyzés is. (pld: cikk a legújabb hajtrendekről)

 

Instagram oldal kezelés

Az Instagram felhasználói bázisa egyre jobban növekszik ,így célszerű lehet gondolkozni ebben is . Az Instagram Bio-ban célszerű elhelyezni a weboldal linkjét, telefonszámot, rövid bemutatkozást vagy az üzlet elérhetőségét. Témába illő emojikat használni kötelezően ajánlott hozzá, hiszen strukturáltabb lesz a kinézete az oldaladnak. A highlight (fókusz) funkcióban képeket helyezhetsz el, akár egy sima posztban. A highlightban a történeted funkció képeit oszthatod meg tematikusan. A történeted itt is eltűnik 1 nap elteltével, de ne aggódj, hiszen az archívum tárolja ezeket a képeket.  A fókusz borítóképét szerkeszteni is lehet és ajánlott a háttérszínek vagy hasonló színkombinációk kialakítására törekedjünk.

A fókusz borítójának valamilyen ikont válaszunk (pl: frizurák- ?‍). A képek posztolásánál az esztétikus, rendezett megjelenésű feed nagyon fontos. Ebben a Preview-Plan your Instagram alkalmazás tud sokat segíteni.  A Storyban a szavazás használata is ajánlott egy fodrászatnak, illetve az IGTV-ben bizonyos hajvágási technikákat is el tudsz készíteni. Egy komplett hajfestési procedúrát gyorsított videóban is be tudsz mutatni.

 

 

Facebook hirdetések és oldalkezelés

 

Facebook Hirdetéstípusok

 

Márkaismertség

A márkaismertségi cél lehetőséget kínál a hirdetők számára, hogy a hirdetéseket olyan emberek számára jelenítsék meg, akik nagyobb valószínűséggel emlékeznek rájuk. Márkák kampányainak százait elemezve azt láttuk, hogy minél több időt tölt el valaki egy hirdetéssel, annál valószínűbb, hogy emlékezni fog rá. – írja a Facebook súgója. Vagyis ennek a hirdetéstípusnak az a célja, hogy elültesse a fejekben, és minél ismertebbé tegye a márkádat.

 

Elérés

Az Elérés hirdetéstípusnak az a célja, hogy a lehető legtöbb emberhez jusson el a hirdetésed. De ez nem jelenti azt, hogy ez a legideálisabb hirdetéstípus, ha azonnal vásárókat szeretnél. Természetesen mindenképpen érdemes tesztelni, mert mindenkinek más válik be. Ami az egyik vállalkozásnál szuper eredményeket hoz, az nem biztos, hogy másnál is jól fog teljesíteni. Ezért fontos a tesztelés: próbálj ki többféle hirdetéstípust is, és végül feküdj rá arra, ami a legjobb eredményeket hozza!

 

Forgalom

Ezt a típust használjuk a legszívesebben: ennek a célja, hogy egy bizonyos webhelyre tereld a forgalmat, ami lehet egy honlap vagy annak aloldala (például egy landing oldal), de akár egy alkalmazáshoz vagy a Messengerbe is terelheted vele az embereket. Kiváló megoldás feliratkozószerző hirdetésekhez is.

 

Remarketing hirdetés

Minden olyan hirdetés, ami követi a látogatóidat, azaz újra és újra megjeleníti nekik a reklámodat. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a rendszer a Facebook Pixel segítségével megjegyez minden egyes látogatót, aki a honlapodon járt. A honlapod emlékezni fog minden egyes látogatódra, így felismeri őket a későbbiekben is. Az Egyéni célközönség a Facebook remarketing kulcsa.

 

Facebook egyéni célközönség lehetőségek

Az egyéni célközönséget négyféle forrásból készítheted el:

  • ügyfélfájlból (például feltöltheted a CRM-ben elmentett korábbi vásárlóid listáját)
  • a webhelyed forgalma alapján (például weboldalad látogatói az elmúlt x nap során, vagy egy bizonyos aloldalt meglátogató felhasználók)
  • alkalmazástevékenység után (ha saját appod van)
  • Facebookos aktivitásból (célozhatod a posztjaidra reagálókat és kommentelőket, vagy az oldaladnak üzenetet küldőket)

 

Facebook Hirdetések fajtái:

 

Képes hirdetés

Ez a formátum egy hirdetési szövegből, képből, címsorból, egy leíró részből és egy CTA (Call to Action) gombból épül fel. A vállalkozás hirdetési hatékonyságához ezek a hirdetések tesznek hozzá a legtöbbet.

 

Videós hirdetés

Előnye, hogy gyors kapcsolatot tudsz kialakítani a felhasználókkal. Az automatikus lejátszás, mozgókép figyelemfelkeltőbb tulajdonságai még több felhasználót tudsz elérni a videós üzeneteddel. Elsőként tervezd el, hogy milyen célcsoportot fogsz célozni vele, majd próbáld meg kihangsúlyozni a számukra a legfontosabb termékelőnyöket.

 

Collection

A collection egy mini webáruház a Facebook rendszerén belül, segítségével több terméket tudsz megmutatni egy felhasználói kattintás után. A hírfolyamban jelenik meg, mint egy kép vagy videó, alatta pedig betekintést nyerhetsz, milyen termékekkel találkozhatsz a kattintás után. Miután rákattintottál a hirdetésre máris a termékek között találod magad, ahol kiválaszthatod, pontosan melyik érdekel.

 

A Carousel

A hirdetési galéria 10 oldalra húzható képet tartalmaz. Minden egyes képhez egyedi link tartozik, ezért a carousel alkalmas több termék egy hirdetésben történő bemutatásra.

 

Slideshow

A Slideshow – vagy vetítés – tulajdonképp a képes és a videós Facebook hirdetés típusok ötvözete. Képeket lehet megjeleníteni összevágva egy videóban. Egy hirdetésben 10 képet tudsz használni aláfestő zenével együtt.

 

Messenger-alapú hirdetés típusok

A Messenger alapú hirdetéseket egyből két részre oszthatjuk, a Szponzorált üzenetekre (Sponsored message) és a Kattintás utáni üzenetekre (Click to Messenger).

A Sponsored message annyit jelent, hogy a felhasználóknak egy előre megírt üzenetet tudunk küldeni, míg a Kattintás utáni üzenet nem más, mint egy sima képes vagy videós hirdetésformátum a Facebook hírfolyamban, aminek a CTA gombja a Messengerbe viszi a felhasználót, aki ez által azonnal tud írni egy üzenetet a hirdetőnek.

A keresőoptimalizálás

Azt, hogy egy kifejezésre egy weboldal hányadik helyen szerepel, azt sok tényező befolyásolja. Ezek közül jelenleg ez tekinthető a 3 legfontosabb csoportnak:

  • Mennyire jól van felépítve technikailag az oldal? (technikai SEO)
  • Mennyire van jól megírva adott kulcsszóra / kifejezésre / témára a tartalom az oldalon? (on-page, tartalmi SEO)
  • Hány egyéb weboldal hivatkozik arra a weboldalra / tartalomra, mint hiteles forrásra? (off-page SEO)

 

Google AdWords

 

A Google AdWords a legnagyobb és legismertebb keresőmotor, a Google online hirdetési rendszere, amely napjaink internet felhasználóinak több mint 90%-át eléri. A rendkívüli lefedettségnek köszönhetően számos lehetséges vásárló, illetve ügyfél számára juttathatjuk el a hirdetésünket. Az AdWords hirdetések nagy előnye, hogy részletesen nyomon követi a hirdetéshez kapcsolódó releváns adatokat, mint például: hányszor jelent meg a hirdetésünk, hányan kattintottak rá, továbbá azt is, hogy milyen arányban nyilvánult meg a vásárlói szándék, tehát magát a konverziót. A konkrét adatokon alapuló mérések segítségével pontosan behatárolhatjuk, illetve “célozhatjuk” a megszólítani kívánt felhasználókat, ezáltal maximalizálva hirdetésünk hatékonyságát és annak végcélját, a konverziót.

 

Remarketing lehetőségek

 

A remarketing listáknak két fajtája van: a Google AdWords remarketing lista és a Google Analytics remarketing közönség. Mindkét remarketing alkalmazható a Search, Shopping, YouTube és Display hálózatokon. Az AdWords remarketing listák olyan személyeket tartalmaznak, akik korábban meglátogattak egy bizonyos weboldalt vagy használtak egy alkalmazást. Ezekhez a listákhoz meg lehet adni kritériumokat: kik kerüljenek rá vagy hány napig legyenek rajta. Majd a listák segítségével a rajta szereplő embereket célozhatjuk és különböző üzeneteket juttathatunk el hozzájuk.

A display hálózat

 

A Google display hálózatán jelennek meg ezek a hirdetések. Ezek külső weboldalak, melyek megjelenítik a Google hirdetéseit.

A display hirdetések közül megkülönböztetünk szövegeseket, szalaghirdetéseket, applikációban megjelenő hirdetéseket és Gmail-hirdetéseket. Ez a hirdetési típus azok számára látható, akik szerepelnek az általad meghatározott közönségben. Célzási opciók közé tartoznak a kulcsszavak vagy Weboldalak, érdeklődés, a demográfiai adatokok.

Ami fontos, hogy a display hirdetésekkel inkább a vásárlói ciklus elején járó felhasználókat tudod elérni. Ők azok, akik még nem keresnek aktívan egy bizonyos terméket, azaz nem jelennek meg a keresőben egy bizonyos keresési kifejezést beírva. Őket a keresési hálózaton éred el.

A keresési hálózat

Amikor valaki Adwordsről beszél, akkor elsősorban ezekre a keresőhirdetésekre gondol. Ezek azok a hirdetések, melyek a keresési találatok felett és alatt jelennek meg. A keresőhirdetéseket a beírt keresési kifejezések aktiválják: ha egy felhasználó által beírt kulcsszó egyezik a Te kulcsszavaddal, akkor a hirdetésed megjelenhet a találati oldalon. A keresőhirdetések PPC (pay per click) alapon működnek, ami azt jelenti, hogy akkor fizetsz, ha kattintanak a hirdetésedre, nem pedig akkor, ha megjelenik. A keresőben már olyan felhasználókat érsz el, akik készen állnak a vásárlásra, hiszen aktívan keresnek egy-egy termékre, így a CTR magasabb. A display hálózaton sokkal kisebb a verseny egy-egy kulcsszóra, ezáltal költségek is alacsonyabbak. A választásnál tudnod kell, hogy milyen célközönséget szeretnél elérni. A keresőhirdetésekkel a vásárlási tölcsér végén lévő embereket éred el, tehát akik már közel járnak a vásárláshoz. Ők azok, akik egy termék vagy szolgáltatás iránt érdeklődnek, és a megfelelő ajánlat kiválasztására használják a Google keresőjét. Leginkább pedig akkor jó, ha olyan szolgáltatásod van, amely a felhasználók sürgős igényét képes kielégíteni.

 

 

Tudd meg hogyan tudunk segíteni az online jelenlétedben