A Google Analytics-et a Google fejlesztette ki, és 2005-ben indította el. A szolgáltatás egy JavaScript nyomkövető kódra épül, amelyet a weboldal oldalain helyeznek el. Ez a kód adatokat gyűjt a weboldal látogatóiról, és azokat elemzésre visszaküldi a Google szervereire.

Miért használjuk a Google Analytics-et?

A Google Analytics egy webanalitikai szolgáltatás, amely segít a weboldal tulajdonosoknak nyomon követni és elemezni a weboldaluk forgalmát. Ez egy hatékony eszköz, amely betekintést nyújt abba, hogy a felhasználók hogyan lépnek kapcsolatba egy weboldallal. Lehetővé teszi a weboldal tulajdonosai számára, hogy adatvezérelt döntéseket hozzanak a felhasználói élmény javítása, a konverziók növelése és az üzleti célok elérése érdekében. A Google Analytics különböző mérőszámokat követ, többek között a látogatók számát, a megtekintett oldalakat, a weboldalon töltött időt, a visszafordulási arányt és a konverziós arányt. Arról is információt nyújt, hogy honnan érkeznek a látogatók, például a tartózkodási helyükről, az általuk használt eszközről és arról, hogy hogyan találtak rá a weboldalra. A Google Analytics integrálható más Google-szolgáltatásokkal, például a Google Ads és a Google Search Console szolgáltatásokkal. Így a webhelytulajdonosok még több betekintést nyerhetnek online jelenlétükbe. Összességében a Google Analytics nélkülözhetetlen eszköz minden olyan weboldal-tulajdonos számára, aki optimalizálni szeretné weboldalát és javítani online teljesítményét.

Hogy működik?

Amikor egy látogató a Google Analytics nyomkövető kóddal ellátott weboldalra érkezik, a kód automatikusan kérést küld a Google szervereinek. Ezek a szervezek aztán rögzítik a látogató viselkedését a weboldalon. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a meglátogatott oldalak, az egyes oldalakon eltöltött idő, a felhasználó tartózkodási helye és az általa használt eszköz. A Google Analytics sütiket is használ a felhasználói viselkedés több munkameneten és eszközön keresztüli nyomon követésére. Ez lehetővé teszi a webhelytulajdonosok számára, hogy teljesebb képet kapjanak a felhasználói viselkedésről. Ezen felül pedig nyomon követhessék a konverziókat és más fontos mérőszámokat. Az adatok összegyűjtése után a Google Analytics számos jelentést és betekintést biztosít a webhelytulajdonosok számára, amelyek segítségével optimalizálhatják webhelyüket és javíthatják online teljesítményüket. Ezek a jelentések tartalmaznak információkat a felhasználói demográfiai adatokról, a viselkedésfolyamról, a célok teljesítéséről és még sok másról. Összességében a Google Analytics egy összetett rendszer, amely magában foglalja a weboldalon elhelyezett kódot és a Google szerverein található kifinomult adatelemző platformot is. A szolgáltatás folyamatosan fejlődik és javul, rendszeresen új funkciókkal és integrációkkal bővül.

Mi is az a 4-es verzió?

A Google Analytics 4-es verziója (GA4) a Google webanalitikai szolgáltatásának legújabb verziója, amely 2020 októberében jelent meg. Célja, hogy felhasználó-központú megközelítést biztosítson az analitikában, és a hangsúlyt az adatvédelemre, a gépi tanulásra és az eszközközi nyomon követésre helyezze. A GA4 egyik legnagyobb változása az új eseményalapú adatmodell bevezetése. A Google Analytics korábbi verzióiban az adatok az oldalmegtekintések és munkamenetek köré szerveződtek. A GA4-ben az adatokat események formájában gyűjtik, amelyek testre szabhatók, hogy egy weboldal vagy alkalmazás bármely műveletét nyomon lehessen követni. Ez az új modell nagyobb rugalmasságot biztosít a felhasználói viselkedés nyomon követésében, és lehetővé teszi a felhasználói utak részletesebb elemzését. Egy másik jelentős változás a gépi tanulási képességek bevezetése. A GA4 a Google gépi tanulási algoritmusait használja, hogy pontosabb és használhatóbb meglátásokat nyújtson. Például képes automatikusan felismerni és kiemelni a trendeket és anomáliákat az adatokban, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy gyorsan azonosítsák a fejlesztendő területeket. A GA4-ben az adatvédelem is kiemelt hangsúlyt kap, új vezérlőkkel, amelyek segítik a felhasználókat az adatgyűjtés kezelésében és az olyan adatvédelmi szabályozásoknak való megfelelésben, mint a GDPR és a CCPA. A GA4 például lehetőséget biztosít a felhasználói adatok meghatározott idő után történő automatikus törlésére. Végezetül a GA4 új, eszközközi nyomon követési képességeket is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy több eszközön és platformon keresztül kövessék a felhasználói viselkedést. Ez teljesebb képet ad a felhasználói viselkedésről, és lehetővé teszi a konverziók és más fontos mérőszámok pontosabb hozzárendelését. Lényegében a GA4 jelentős frissítést jelent a Google Analytics számára, számos új funkcióval és képességgel, amelyek célja, hogy a webes analitikának egy átfogóbb és az adatvédelemre összpontosító megközelítést biztosítson.

Segítünk átállni!

Az eddigi tendenciákkal szemben, a mostani 4-es verzióra már nem tudjuk az adatainkat, mérőszámainkat átvinni egy új fiók létrehozása nélkül. Ez főként annak is betudható, hogy a 4-es verzió jelentősen eltér a mostani Universal verziótól. Ezért lassan de biztosan fel kell készülni a teljes körű átállásra a cégeknek és felhasználóknak. Júliustól már csak a 4-es verzió fog futni, ezt lehet majd kizárólagosan használni. Jelentősen eltér a mérési logika a 2 verzió között ezért is fordulhat elő, hogy sokan félnek a váltástól. Emellett a tapasztalat hiánya a 4-es verzióban is kiválthatja a váltás idejének kitolódását. Egyre többen már párhuzamosan használják a 4-es verziót az Universal-lal, ami előremutató gondolkodásra vall. A Google tisztában van azzal, hogy nem egyszerű az átállás ezért júliusig van idő ezt még megtenni (a fizetős verzión októberig). Csapatunk segítőkészen áll rendelkezésre minden 4-es verzióval kapcsolatos kérdéshez, problémához vagy aggodalomhoz. Segítünk amiben és ahol csak tudunk. Lehet, hogy jelenleg a jelent még az Universal verzió uralja, de a jövő egyértelműen az újabb verzióé lesz. Továbbra is élvezhetjük az adatokban és mérőszámokban való böngészést, ráadásul mostantól eseményalapú lesz a kiértékelés ami sokkal emberibbé és élvezhetőbbé teszi a számok és statisztikák ezen világát. Keress minket bátran, bármilyen kérdésed is van!

info@bsfmedia.hu

+36 30 648 73 80