A korona vírus miatt a világon nagyon sok helyen kijárási korlátozást vagy éppen tilalmat vezettek be annak érdekében, hogy a járványgörbe laposabb legyen. Az emberek többsége otthoni munkára rendezkedett át és mindennapjainknak még inkább része lett a közösségi média, mint ezelőtt. Sokszor a kutatásokban eltérések adóhatnak, melyeket nehezen tudunk elemezni. Az ilyen helyzetek, mint a koronavírus megmutatják, hogy a külső környezetben adódó változások mekkora befolyással lehetnek bizonyos területekre.

Közösségi oldalak változásai

A Facebook saját kutatása szerint számos országban megnövekedett az üzenetküldő alkalmazások használata. Ezek összesen 50 %-os növekedést mutatnak az előző hónaphoz képest. Ugyanígy a hang,-videó hívás is több mint duplájára nőtt a Messengeren és a WhatsAppon keresztül. Ezek az adatok nem meglepőek, hiszen mind a munka mind az egyéni kapcsolattartás során is szinte csak így beszélnek egymással az emberek. Olaszországban pedig 70% -al több időt  töltenek az emberek a Facebook tulajdonában lévő applikációkon. Az Instagram és a Facebook Live heti nézettsége is duplájára nőtt. A csoportos hívás (hívás 3 vagy több ember között) gyakorlatilag 1,000% -al nőtt az előző hónapokhoz képest. Ennek az az oka, hogy eddig kevés élethelyzet volt amikor ezt a fajta funkciót igénybe vette egy átlagos felhasználó.   

Összes platformot figyelembe véve a legnagyobb növekedést a 18-34 éves korosztálynál lehet megfigyelni. A WhatsApp, Facebook és Instagram 40% -os használati  növekedést mutat ugyanebben a korcsoportban. A Klear kutatása  az influencer marketing és a felhasználók viselkedésének szemszögéből vizsgálta meg az eseményeket. Itt megállapítottak, hogy a felhasználók naponta átlagosan 6,1 Instagram történetet tesznek ki és ez a szám hétről hétre 15%-os növekedést mutat. A Történetek megtekintése is 21%-al nőtt ebben az időszakban. Így esetleg egy adott márkának is érdemes lehet elgondolkozni a történetek alkalmazásán.

 

Statistic: Average Facebook advertising cost-per-mille (CPM) worldwide influenced by the coronavirus pandemic as of March 2020 (in U.S. dollars) | Statista

A CPM hírdetési költségek a Statista adatai alapján tavaly November óta 57%-al csökkentek.

Statistic: Average Facebook advertising cost-per-click (CPC) worldwide influenced by the coronavirus pandemic as of March 2020 (in U.S. dollars) | Statista

Ugyanez a tendencia mutatkozik meg Statista adatai alapján a CPC költségekben is. Ezek szintén alacsonyabbak lettek. Január eleje óta összesen 19%-os csökkenés figyelhető meg itt is.

Statista egy másik adata alapján generációs bontásban megfigyelhető az emberek online oldalak  haszálatának változása a korona vírus kapcsán.  Ebből az adatból megállapítható az, hogy  kivétel nélkül mindegyik generáció többet nézi a híreket, mint eddig. A Z generációsoknál látványosabb a változás, hiszen ők a mindennapi életük során kevésbé nézik a híreket, illetve ők több időt töltenek üzenetküldő alkalmazásokon is. Az Y és a Z generáció is  eggyaránt többet néz filmeket és sorozatokat, több számítógépes játékot játszanak és jobban igénybe veszik a Streaming szolgáltatásokat (pl: Spotify)  is . Több időt töltenek filmnézéssel az X generációsok és a baby bommerek is

Google Trends adatai: 

A Google Trends a Google keresések apalján számos adatot rögzít és ezeket bárki szabadon meg is nézheti. Márciusi adatok alapján az látható, hogy a korona vírus mellett a kijárási tilalom, iskola bezárások a kézfertötlenítő és a social distancing  és az arcmaszk szavakra is nagyon sokan keresnek rá ebben a helyzetben. A koronavírus kifejezésre magas számban keresnek rá mindenhol. A leginkább érintett országokban a legmagasabb a keresési szám. 

Az instagram keresőcímkék (hashtagek) alapján a témában készített posztok így alakultak a cikk készítésekor:  

#coronavirus – 11 944 874 bejegyzés

#socialdistancing – 3 918 334 bejegyzés
#stayhome -8 922 903 bejegyzés
#covid19- 5 727 569 bejegyzés
#quarantine – 5 682 306 bejegyzés

Tudd meg hogyan tudunk segíteni az online jelenlétedben