Kisvállalkozóként biztosan Te is sokat hallottad a SEO vagy helyi SEO optimalizálás kifejezéseket. Tudod is pontosan mit jelentenek, milyen előnyökkel járhat vállalkozásod számára, ha alkalmazod a helyi SEO optimalizálást?

Blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudnod a helyi SEO optimalizálásról.

SEO vs helyi SEO

A keresőoptimalizálás, vagy SEO (Search Engine Optimization) lényege, hogy egy weboldalt kulcsszavakkal, kifejezésekkel a Google kereső találati listájának elejére juttassuk.

A helyi SEO nagyban hasonlít az előzőekben leírt módszerre, de ebben az esetben egy adott földrajzi terület vagy a környék lakóit szeretnénk megcélozni vállalkozásunkkal, ezzel növelve relevanciánkat.

Például, ha Győrben egy fodrászatot üzemeltetünk, akkor a helyi SEO segítségével elérhetjük, hogy a „fodrászat Győr” kifejezésre rákeresve a lehető legelőrébb kerüljünk a Google találati listáján.

Éppen ezért főképp a kis és középvállalkozások körében népszerű a helyi SEO, hiszen ők profitálhatnak belőle a legtöbbet. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora pénzügyi ráfordítást igényelne a KKV-k számára, ha nem a helyi SEO-t alkalmaznák, ráadásul hiába kerülnének a találati lista elejére, ha azzal nem a potenciális és releváns vásárlókat érnék el.

A SEO előnyei

  •         Vásárlót hoz, hiszen aki a Google keresőből érkezik nagyobb eséllyel lesz vásárló, mintha hirdetés útján kattintana az oldalra
  •         Hosszútávú előny, mivel a Google első találatai közé bejutni hosszú folyamat, így a versenytársakkal szemben hosszútávú előnyre tehetünk szert
  •         Hosszútávon költséghatékony, hisz akkor is hozza a vásárlókat, amikor nem futtatunk hirdetéseket
  •         Olcsóbban hirdethet

Miért fontos a helyi SEO?

Röviden azért, amiért a keresőoptimalizálás is nélkülözhetetlen a vállalatok számára. A SEO egy időtálló marketing megoldás, amely évek múlva is látogatókat vonz az oldalunkra, és velük együtt profithoz juttat minket.

Abban az esetben, ha egy kicsit bővebben megvizsgáljuk a témát, A Search Engine Roundtable 2018-as felmérése is igazolja a helyi SEO fontosságát, hiszen a keresések 46%-a helyi szintű volt. A keresők 76%-a pedig még aznap el is látogat a boltba vagy igénybe veszi a szolgáltatást, hiszen minden harmadik mobilról indított keresés közvetlenül az előtt történik, hogy a fogyasztó belépne az üzletbe.

Hogyan növelheted helyi SEO elérésed?

Az első és legfontosabb lépés, hogy regisztráld vállalkozásod a Google Cégem ingyenes szolgáltatására. A platform abban lehet segítségedre, hogy a céged megjelenhet a helyi keresések térképén a Google találatai között.

Azonban figyelj oda, hogy vállalkozásod adatait részletesen és a valóságnak megfelelően töltsd ki, mivel ha nem releváns adatokat adsz meg, akkor nem fog megtérülni a befektetett munkád, hiszen megtéveszted potenciális ügyfeleid.

Továbbá ne felejtsd el optimalizálni webhelyed sem, kulcsszóhasználattal és a megjelenő képek szövegeivel. A 3 szóból álló kulcsszavak ideálisak a helyi SEO-hoz. Használj olyan kifejezéseket, amelyekből ügyfeleid következtetni tudnak céged tevékenységére, jellegére, mint pl.: „családi étterem Győrben”.

Abban az esetben, ha meg szeretnéd könnyíteni ügyfeleid helyzetét, hogy minél könnyebben eltaláljanak üzletedbe, akkor célszerű egy „Elérhetőségek” menük is hozzáadni weboldaladhoz. Ide beszúrhatod a Google Térképet megkönnyítve a vásárlóid elnavigálását üzletedbe. 

A SEO nélkülözhetetlen minden vállalkozás számára, hogy életben maradjon, hiszen a piacon egyre több vállalat küzd azért, hogy elnyerje a vásárlók szimpátiáját, ezért fontos, hogy mindig naprakész legyél a SEO trendekkel.