A jelenlegi helyzet

A Facebookot számtalan márka használja marketinges célokra. A platform egyre több hirdetéstartalmat kezel és emiatt több hirdetés vetekszik a felhasználók figyelméért. Megoldható lenne, hogy a felhasználók minden hirdetést lássanak, viszont így a számukra fontos tartalmak háttérbe szorulnának.

Ennek szabályozására jött létre a folyamatos fejlesztések alatt álló algoritmus. Ez felelős a hírfolyamokon megjelenő tartalmak kiválogatásáért. A jelenlegi változat folyamatosan figyeli a felhasználók viselkedését a platformon, és igyekszik minél többet megtanulni az emberekről, hogy az érdeklődési köreiknek megfelelő tartalmakat jelenítse meg számukra.

A Facebook szerint jelenleg a legtöbb aktivitást a saját és élő videók váltják ki az emberekből. A Facebook magasabbra rangsorolja az élő videókat a hírfolyamban, illetve előnyt élveznek azok a videók is, amik iránt a felhasználók érdeklődést mutattak. (pld: hány percig nézte a tartalmat) Összegezve tehát a személyes tartalmak, az érdeklődés, a fontos események és a videók kihagyhatatlanok az organikus elérés növelésének érdekében.  A Facebook rendszeresen utal arra, hogy az organikus elérések aránya előbb-utóbb elérik a 0%-ot. Amennyiben szeretnéd elérni követőidet a platformon keresztül, akkor valószínűleg muszáj leszel némi fizetett hirdetést is bevetni ennek érdekében.

 

Mit lehet tenni a csökkenő organikus elérések időszakában ingyenesen?

 

Válogasd meg, hogy mit teszel közzé

 

Kénytelen leszel átállni az általános, rendszeres posztolásoktól a célzottabb, válogatott tartalmak megosztására. A cél az, hogy minden egyes bejegyzés olyan sok aktivitást váltson ki amennyit csak lehetséges.

 

„Követed” gomb használata

 

A Facebook oldalak profilján a „Követed” gombra kattintva megjelennek a különböző követési beállítások, többek között az elsőként való megjelenítés is. Emlékeztesd rajongóidat, hogy ezzel biztosíthatják, hogy minél több tartalmat lássanak oldaladról. Eredményes lehet, ha egy nyereményjáték feltételeként szólítjuk fel erre a követőket.

Kérd meg követőidet, hogy lépjenek kapcsolatba minél több bejegyzéseddel

 

Ha egy felhasználó hozzászól egy bejegyzéshez, vagy megosztja azt idővonalán, esetleg egy ismerősével a Messengeren, akkor attól az adott oldaltól több tartalmat láthat majd hírfolyamában. Tudasd ezt követőiddel, hogy minél többet láthassanak tartalmaidból.

FONTOS! Ne használj direkt szavakat vagy kifejezéseket. Elmagyarázom, mire gondolok pontosan: „Kommentelj a kép alá!” helyett használd a „Meséld el a történeted/ Mondd el mi jut erről a XY termékről az eszedbe”

Az Facebook a privát és a nyilvános megosztásokat is nagyon szereti. A vicces posztok alá imádják az emberek kommentelni az ismerőseik nevét, így az itt létrejött interakció miatt előre kerül a hírfolyamban.

 

Készíts videókat!

 

A Facebook videók a legtöbb aktivitást kiváltó tartalomtípusok, és általában ezek miatt hagyják abba a leggyakrabban hírfolyamuk görgetését az emberek. Itt az a legjobb, ha sokáig nézik, még a némítást is leveszik róluk, mentik őket vagy megosztják.

A saját feltöltött videók sokkal több megosztást kapnak, mint más forrásokból linkelt társaik, így megéri neki látni saját videós tartalmak legyártásának. A YouTube-ról megosztott videók kivételt képeznek, hiszen nem fognak annyi emberhez eljutni, mint a közvetlenül Facebookra feltöltöttek.

Must have, az élő videó

 

A felhasználók háromszor annyi időt töltenek az élő közvetítések megtekintésével. Ez épp elegendő indok, hogy te is elkezdj élő videókat közvetíteni márkád nevében, ha igazán szeretnél több organikus elérést begyűjteni.

Nem árt a betervezett közvetítések időpontját (a közvetítés hivatkozásával együtt) esemény formájában is megosztani, hogy minél többen értesülhessenek időben az élő videókról. A z élő videót előre is lehet promózni, így nagyobb az esélye annak, hogy az emberek időben értesülnek róla, illetve hangsúlyozni kell nekik, hogy milyen előnyökkel jár számukra ha megnézik az élő videót/ milyen újdonságokat tudhatnak meg.

Stories funkció használata

 

A Facebook üzleti oldalán is elérhető már ez a lehetőség, itt történeteket oszthatsz meg a követőiddel, ezzel is interakciót generálva. A szavazás és a kérdések funkciót is bátran használhatod, ezzel növelheted az elköteleződést.

 

Hashtagek használata a Facebookon

 

Nagyon hasznos keresés szempontjából, de arra is használhatod, hogy ezzel kiemelj bizonyos szavakat a sorok közül, így könnyebben megakad az ember szeme rajta a hírfolyamban. Emojik a hashtaghez hasonlóan a kiemelés szempontjából fontosak.

 

 

És mit tehetünk fizetett hirdetésekkel?

 

A Facebook egy hihetetlenül nagy választékkal rendelkező célzási rendszert kínál a fizetett tartalmak összpontosítására, ezért sokkal jobban megéri olyan felhasználók felé tolni a fizetett tartalmakat, akiket érdekelnek is azok.

A Facebook automatikusan olyanoknak jeleníti meg a hirdetéseidet, akik a legnagyobb valószínűséggel gondolják relevánsnak azokat. Tovább pontosíthatod a hirdetéseid megjelenítésének helyét három célközönség-választó eszközzel.

Célközönségek

 

 

Együttműködések

 

Érdemes keresni olyan céget, akivel ki tudjátok egészíteni egymás szolgáltatását, ezzel egymás népszerűségét erősíteni. Pl.: nyereményjátékban egy másik céggel veszel részt, aki felajánl valami olyat, ami a Te közönségednek is hasznos lehet és te is adsz valamit. Facebook bejegyzésekben is lehet ezt népszerűsíteni.

 

Tudd meg hogyan tudunk segíteni az online jelenlétedben